Вимушені європейські легіонери – нові реалії українського футболу

В цьому сезоні в українському футболі знову з'явились українські футболісти-заробітчани в Європі. Криза докотилась і до футболу, хоча це здається може дати новий поштовх для розвитку українського футболу в цілому.

За останні роки з української футбольної мапи зникли одразу декілька колективів – "Арсенал", "Кривбас", "Севастополь", "Таврія", "Титан" та "Оболонь". На футбольному ринку опинилось приблизно 100-120 гравців з досвідом та амбіціями, але без команд. Хтось одразу знайшов собі команду в УПЛ, хтось погодився грати в Першій лізі, а хтось подався заробляти до найближчого зарубіжжя.

Проте все одно залишилась достатньо велика кількість гравців, які й досі шукають команду. Зрештою, вперше за багато років українські футболісти змушені шукати собі команду закордоном.

Раніше колишній талант міг собі роками сидіти у дублі чи їздити по арендах. Рано чи пізно, завжди можна було знайти собі "тиху гавань" в умовному "Кривбасі". Під кінець кар'єри можна було пограти десь у Азербайджані, Білорусі чи Казахстані. Найкращі працевлаштовувалися в російському чемпіонаті, де заробляли навіть більше ніж в УПЛ.

Проте тепер в українському футболі грошей стало менше, до російського чемпіонату тепер не кожен поїде, а вибагливі лідери з Білорусі чи Казахстану беруть не всіх. Так українські футболісти знову почали покоряти футбольну Європу...

Денис Олійник ("Вітесс") – вихованець київського "Динамо" зробив собі ім'я в "Металісті", проте після конфлікту з Маркевичем перейшов до "Дніпра", де так само побив горшки з Рамосом. В Україні він пограв у всіх грандах окрім "Шахтаря". Наврядчи команди з середини таблиці могли його зацікавити. 2 голи та 2 результативних паса в перших девяти турах чемпіонату Голандіі – з таким темпом Олійник скоро може повернутися до збірної України.

Владлен Юрченко ("Байєр-04") – один з найперспективніших молодих українських гравців не захотів роками чекати свого шансу донецькому "Шахтарі". Попри гарний підготовчий період в новій команді, в Леверкузені він поки тільки стабільно починає матч на лаві запасних. Хоча вже встиг дебютувати в бундеслізі.

Андрій Богданов ("Ерготеліс") – колись йому пророкували місце в основі збірної України та "Динамо" Київ. Проте щось пішло не так, навіть в "Металісті" йому не вдалось нормально заграти і він тепер шукає себе в Греції.

Євген Неплях ("Платаніас") – після розпаду "Севастополя" почав шукати собі нову команду, тут його і позвав до себе Яніс Хрістопулос, який встиг потренувати в Україні "Таврію".

Юрій Яковенко ("Анортосіс") – минулий рік він намагався заграти у французькому "Аяччо", проте до Ліги 1 мабуть ще не доріс. А ось у чемпіонаті Кіпру після 6 турів з 3 голами є кращим бомбардиром "Анортосіса". У нас частенько недооцінюють цей турнір, хоча тут грає багато легіонерів, та й українські клуби залюбки підписують когось з Кіпру.

Ігор Березовський ("Льєрс") – колишній воротар "Оболоні" довго шукав собі команду закордоном і ось здається знайшов. Зараз він основний кіпер аутсайдера бельгійської вишки "Льєрса".

Артем Мілевський ("Хайдук") – колишній легендарний нападник "Динамо" К намагається знайти себе в Хорватії. Поки він все ще набирає форму і йому всього 29 років. Може хоч цього разу щось путнє вийде?

Деніс Причиненко (ЦСКА Софія) – ще один українець з "Севастополя" знайшов себе закордоном. Ще на початку літа він перейшов до софійського ЦСКА – команда легендарна, чемпіонат хоч і посередній, проте європейський. Ну і зарплатня – 4500 доларів на місяць. Чого б не пограти за армійців? :)

Борис Тащі ("Штутгарт II") – несподівано для багатьох знайшов собі нову команду в Німеччині колишній талант з одеського "Чорноморця". Також він знайшов у себе болгарський паспорт і тепер може спокійно починати кар'єру в Європі, не думаючи про ліміти. В "Штутгарті" він гратиме поки тільки в другій команді, яка грає в третій бундеслізі. Форму можна набирати і тут.

Володимир Танчік ("Рух" Хожув) – після "Севастополя" почав шукати собі нову команду, проте щось пристойне знайшов вже після початку сезону в Польщі.

Загалом у Європі зараз грає приблизно 30 гравців. Ще 2-3 роки тому це були б захмарні показники, проте сьогодні економічні реалії диктують для українських футболістів напрям футбольного вектору. Все більше українських футболістів гратиме в Європі чи буде принаймні шукати там команду – українські футболісти змушені обирати Європу.

20.10.2014 22:33, Статьи
 

Комментарии

Пока комментариев никто не оставлял - будьте первыми! :(



© 2011-2022 ALLPLAYERS.in.UA - Anton Pavlushko


0.011132955551147 sec